Πρωταθλητισμός

Την τελευταία δεκαετία έχει παρατηρηθεί πως πολλά παιδιά και, γενικότερα, ένα μεγάλο μέρος της νεολαίας κάνει εντατικά πρωταθλητισμό. Τίθεται, λοιπόν, το ερώτημα, αν ο πρωταθλητισμός έχει θετικές ή αρνητικές συνέπειες στην υγεία μας.

Μετά από έρευνες Ελβετών ορθοπεδικών καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι η υπερκόπωση των κοκάλων και των αρθρώσεων που προκαλεί ο πρωταθλητισμός στη φάση όπου ο άνθρωπος αναπτύσσεται οδηγεί συχνά σε μόνιμες βλάβες. Τα αγόρια, ειδικά, ξεπερνούν τα όρια της αντοχής τους ιδιαίτερα όταν κάνουν αθλήματα. Σύμφωνα με μελέτες, παρουσιάζονται συχνά σε 10πλάσιο βαθμό σοβαρότερες βλάβες στον οργανισμό τους απ' ότι στα κορίτσια.

Αθλητικοί ιατροί διεξήγαγαν μία μελέτη ανάμεσα σε 600 περίπου Ελβετούς αθλητές, πρώην συμμετέχοντες στους Ολυμπιακούς αγώνες, και σε μέλη εθνικών ομάδων. Μετά από περίπου 30 χρόνια λήξης της αθλητικής τους καριέρας, ρωτήθηκαν αν έχουν κάποια ενόχληση τώρα και που οφείλεται αυτή. Τα αποτελέσματα : το 20 % ανέφερε πως η ενασχόλησή τους με τον πρωταθλητισμό είχε αρνητικές συνέπειες στην υγεία τους και εκεί οφείλονται οι ενοχλήσεις που είχαν. Συγκεκριμένα, οι πιο πολλοί, δήλωσαν πως έχουν ενοχλήσεις στις επιγονατίδες, στη σπονδυλική στήλη, αλλά και στην άρθρωση του ισχίου. Η κύρια αιτία σύμφωνα με τους αθλητικούς ιατρούς είναι η σκληρή και πολύωρη προπόνηση. Οι αθλήτριες της ενόργανης και ανόργανης γυμναστικής, για παράδειγμα, στην ηλικία των 11 ετών, προπονούνταν 16 ώρες την εβδομάδα.

Οι αθλητικοί ιατροί φαίνεται να είναι υπέρ του καλύτερου σχεδιασμού και προγραμματισμού των προπονήσεων των νέων που ασχολούνται με τον πρωταθλητισμό. Τέλος πιστεύουν ότι τα παιδιά και οι νέοι που έχουν πόνους και, γενικότερα, ενοχλήσεις στις αρθρώσεις πρέπει να προπονούνται λιγότερο ή να σταματήσουν να αθλούνται για ένα χρονικό διάστημα

Γιάννης Μαντασάς

(Πηγή: So geht's noch besser - βιβλίο εκμάθησης γερμανικών)


Οι Χειμερινοί Ολυμπιακοί έφθασαν!

Αποτελούν το κορυφαίο αθλητικό γεγονός για τα χειμερινά σπορ και διεξάγονται κάθε τέσσερα χρόνια από το 1924. Το Σότσι της Ρωσίας στις 7 Φεβρουαρίου υποδέχθηκε τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες. Μια μικρή επανάληψη όσον αφορά τα αθλήματα που γίνονται στους αγώνες αυτούς δεν νομίζουμε ότι βλάπτει!

        Σκι (Ski) : πατρίδα του θεωρούνται οι Σκανδιναβικές χώρες. Αιτία ανάπτυξής του στάθηκε η ανάγκη μετακίνησης του ανθρώπου πάνω στο χιόνι με ένα ζευγάρι μακρόστενες ξύλινες σανίδες που δένονταν σε παπούτσια ή σε μπότες. Το 1924 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Σκι. Στο πρόγραμμα των ολυμπιακών αγώνων περιλαμβάνονται έξι αγωνίσματα σκι : το αλπικό σκι, οι δρόμοι αντοχής, το ελεύθερο σκι, το βόρειο σύνθετο, η χιονοσανίδα και το άλμα. Το άθλημα αποτελεί μέρος των πρώτων ολυμπιακών χειμερινών αγώνων.

Δίαθλο (Biathlon): Αποτελούσε τακτική επιβίωσης παρά αγώνισμα. Οι Βόρειοι Ευρωπαίοι έκαναν σκι για να αναζητήσουν το φαγητό τους και αργότερα έκαναν σκι με όπλα για να υπερασπιστούν τις πατρίδες τους. Το όνομα του αγωνίσματος αποτελείται από την ένωση δύο αγωνισμάτων, του σκι ανωμάλου δρόμου και της σκοποβολής με τουφέκι.

Έλκηθρο (Bobsleigh) : Αναπτύχθηκε τον 19ο αιώνα σε μια προσπάθεια αναζήτησης της απόλυτης συγκίνησης. Ο πρώτος διαγωνισμός πραγματοποιήθηκε το 1884 και ο νικητής έλαβε ένα μπουκάλι σαμπάνιας. Το άθλημα πήρε το όνομά του το 1892 όταν εισήχθη ένα νέο έλκηθρο φτιαγμένο από μέταλλο. Το άθλημα αποτελεί μέρος των πρώτων ολυμπιακών χειμερινών αγώνων.

Καλλιτεχνικό πατινάζ (figure skating) : προστέθηκε στο πρόγραμμα των θερινών ολυμπιακών αγώνων το 1908. Τελικά έγινε επίσημα χειμερινό ολυμπιακό άθλημα στους χειμερινούς αγώνες το 1924. Υπάρχουν τέσσερα είδη καλλιτεχνικού πατινάζ : γυναικείο ατομικό, ανδρικό ατομικό, ζευγάρια, χορός επί πάγου.

Κέρλινγκ (Curling): Δημιουργήθηκε τον 16ο αιώνα στη Σκωτία. Το 1600 οι πέτρες με τις λαβές εισήχθησαν επιτρέποντας ένα ύφος παράδοσης παρόμοιο με αυτό που χρησιμοποιείται και σήμερα. Οι βασικές εξελίξεις στο άθλημα στον 20ο αιώνα είναι η τυποποίηση της πέτρας και η χρήση εσωτερικών, κατεψυγμένων εγκαταστάσεων πάγου. Εντάχθηκε στο πρόγραμμα των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων το 1998.

Χόκεϊ : ο όρος προέρχεται από την παλιά γαλλική λέξη "hocquet", που σημαίνει «ραβδί». Δεν γνωρίζουμε πως προέκυψε το χόκεϋ πάγου, αλλά γίνεται ευρέως γνωστό ότι οι Βρετανοί το έφεραν στη Βόρειο Αμερική. Το 1879 μια ομάδα σπουδαστών κολεγίων στο Πανεπιστήμιο McGill στο Μόντρεαλ οργάνωσε το πρώτο τουρνουά και διοργάνωσε το γνωστό σύνολο κανόνων του χόκεϊ. Αν και από το 1920 εντάσσεται σε χειμερινούς αγώνες, αποτέλεσε μέρος των πρώτων ολυμπιακών χειμερινών αγώνων το 1924.

Λουτζ (Luge): είναι η γαλλική λέξη για το έλκηθρο. Οι πρώτοι αγώνες με έλκηθρο έγιναν το 1883 στο Davos της Ελβετίας , ενώ το πρώτο παγκόσμιο πρωτάθλημα έγινε σε μια τεχνητή διαδρομή στο Όσλο το 1955. Το 1957 ιδρύθηκε η Διεθνής Ομοσπονδία Λουτζ. Αποτελεί άθλημα των χειμερινών ολυμπιακών αγώνων από το 1964.

Πηγή: Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή


ΑΤΕΝΙΣΤΕ ΤΟ ΘΕΑΜΑ!

Ποδόσφαιρο, μπάσκετ, βόλεϋ...Όλα διάσημα και πολύ ενδιαφέροντα αθλήματα. Αλλά μην ξεχνάμε και τα άλλα λιγότερο δημοφιλή. Ένα από αυτά είναι και το τένις και (από προσωπική εμπειρία) είναι εξαιρετική ενασχόληση.

Ιστορικώς το τένις (ελλην: αντισφαίρηση) προέρχεται από ένα άθλημα που παιζόταν στις περιφραγμένες αυλές μερικών μοναστηριών στη Γαλλία το 1050 που λεγόταν «jeudepaume». Το όνομα τένις βγήκε από τη γαλλική λέξη tenez που σημαίνει πιάσε ή πρόσεξε και το έλεγαν ως προειδοποιητικό πριν ρίξουν την μπάλα. Από τις αυλές των μοναστηριών περάσαμε σε γήπεδα σε σχήμα κλεψύδρας με δίχτυα σε σχήμα Η που τα χώριζαν σε δύο ίσα μέρη. Οι κανόνες διαμορφώθηκαν πρώτα στην «Αγγλική έκδοση». Οι πρώτοι επίσημοι κανόνες καθορίστηκαν το 1875, ενώ το πρώτο πρωτάθλημα τένις πραγματοποιήθηκε το 1877 στο Γουίμπλετον, στο All-England Croquet and Law Tennis Club.Το τένις απαιτεί έναν ιδιαίτερο εξοπλισμό: ρακέτα με ειδικές προδιαγραφές, ειδική μπάλα και, φυσικά, ειδική στολή και παπούτσια. Πολύ σημαντικά τουρνουαά τένις θεωρούνται τα Roland Garos, Γουίμπλεντον και Αυστραλιανό Open, ενώ στους πιο σημαντικού αθλητές τένις σήμερα συγκαταλέγονται, μεταξύ άλλων, οι Ραφαέλ Ναδάλ, Ρότζερ Φέντερερ, Νόβακ Τζόκοβιτς.

Γιάννης Παναγιώτου



Πάμε Βραζιλία;

Για τους φίλους του ποδοσφαίρου μπορεί τα όσα αναφέρονται εδώ να είναι μια επανάληψη -και, όπως ξέρουμε καλά, η επανάληψη είναι «μήτηρ μαθήσεως»!. Για τους αδαείς, ίσως, αποτελούν μια ευκαιρία να εμπλουτίσουν τις γνώσεις τους. Εμείς ως εκκολαπτόμενοι δημοσιογράφοι» αισθανόμαστε υποχρέωση να αναφερθούμε στην κορυφαία ποδοσφαιρική διοργάνωση του πλανήτη που «ανοίγει αυλαία» στις 12 Ιουνίου.

Από τις 12 Ιουνίου 2014 η καρδιά του ποδοσφαίρου χτυπά στη Βραζιλία. Σύμφωνα με τις πηγές μας, στη Βραζιλία, σε δώδεκα πόλεις της χώρας αυτής και σε ισάριθμα γήπεδα, όπως αποφασίστηκε ήδη από το 2010 από την Παγκόσμια Συνομοσπονδία Ποδοσφαίρου (Federal Internationale de Football Association - FIFA), θα διεξαχθεί η 20η διοργάνωση του Παγκόσμιου Κυπέλλου Ποδοσφαίρου, γνωστού και ως Μουντιάλ. Είναι η δεύτερη φορά που η Βραζιλία αναλαμβάνει τη διεξαγωγή του και η έκτη που διεκδικεί το παγκόσμιο κύπελλο!

Η Βραζιλία, από τις 12 Ιουνίου μέχρι και τις 13 Ιουλίου 2014, θα φιλοξενήσει 32 εθνικές ομάδες ποδοσφαίρου που θα διαγωνιστούν ανά τέσσερις σε οκτώ ομίλους για να προκριθούν τελικά οι δύο πρώτες ομάδες κάθε ομίλου, δηλαδή δεκαέξι συνολικά ομάδες, στη φάση των νοκ άουτ αγώνων μέσα από τους οποίους και θα προκύψουν οι ομάδες που θα διαγωνιστούν στον μικρό και μεγάλο τελικό από όπου και θα αναδειχθεί στη συνέχεια η ομάδα που θα σηκώσει το κύπελλο.

Και όταν λέμε κύπελλο εννοούμε μια καλλιτεχνική δημιουργία από χρυσό 18 καρατίων, ύψους 36 εκατοστών και βάρους 4,97 κιλών που στηρίζεται σε βάση αποτελούμενη από δύο στρώματα ημιπολύτιμου μαλαχίτη! Στη βάση αυτή θα γραφτεί το όνομα της νέας τροπαιούχου, καθώς και το έτος ανάδειξής της σε πρωταθλήτρια κόσμου. Το κύπελλο αυτό θα το κρατήσει η εθνική ομοσπονδία της τροπαιούχου ομάδας για τέσσερα έτη μέχρι να το παραδώσει στην επόμενη κυπελλούχο, παραλαμβάνοντας για αντάλλαγμα ένα πιστό αντίγραφο. Το τρόπαιο δεν θα αντικατασταθεί μέχρι και το 2038 οπότε και θα συμπληρωθεί ο χώρος στο κύπελλο όπου αναγράφονται τα ονόματα των τροπαιούχων. Πρέπει να σημειωθεί ότι το κύπελλο αυτό δημιουργήθηκε το 1970 και είναι το δεύτερο που κατασκευάστηκε για τη διοργάνωση αυτή. Το πρώτο δημιουργήθηκε το 1930 και είχε το όνομα του προέδρου της FIFA, Jules Rimet, του «πατέρα» της διοργάνωσης. Η τύχη του πρώτου αυτού τροπαίου αγνοείται από το 1983 όταν και εκλάπη από μουσείο της Βραζιλίας όπου φυλασσόταν μετά την απόφαση της FIFA να δοθεί μόνιμα στη χώρα αυτή το τρόπαιο όταν αναδείχθηκε για τρίτη φορά νικήτρια.


Το κύπελλο που φιλοτεχνήθηκε το 1970 (ΠΗΓΗ: https://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=172776)

Το τρόπαιο που φιλοτεχνήθηκε το 1930 (ΠΗΓΗ: https://el.wikipedia.org/)

Η πρεμιέρα θα δοθεί σε γήπεδο στη Μπραζίλια, ενώ ο μεγάλος τελικός θα γίνει στο Ρίο Ντε Τζανέιρο.

Σύμφωνα με ανάρτηση στο worldcuphistory, η ΝΕΡΙΤ μέσα από το δεύτερο κανάλι της, αυτό που θα εκπέμπει σε υψηλή ευκρίνεια (high definition) θα δώσει τη δυνατότητα στους/στις φιλάθλους να δουν ζωντανά και τους πενήντα οκτώ συνολικά αγώνες της κορυφαίας διοργάνωσης και όχι μόνο τους τριάντα έξι όπως αναφέρει η σύμβαση που έχει υπογράψει με τη FIFA.

Οι αγώνες της εθνικής μας ομάδας θα διεξαχθούν:

  • 14.06.2014 & ώρα 19:00 : Κολομβία-Ελλάδα
  • 19.06.2014 & ώρα 01:00 : Ιαπωνία - Ελλάδα
  • 24.06.2014 & ώρα 23:00 : Ελλάδα - Ακτή Ελεφαντοστού

Και για να μην χάσετε αγώνα, σας παραθέτουμε το αναλυτικό πρόγραμμα του Μουντιάλ, όπως το βρήκαμε στο διαδίκτυο


Λίγα λόγια για την ιστορία του Μουντιάλ!

Η διοργάνωση αυτή καθιερώθηκε με απόφαση της FIFA, το 1929, οπότε ορίστηκε και ως διοργανώτρια χώρα η Ουρουγουάη, που κατάφερε να αναδειχθεί και σε τροπαιούχο! Παρά το γεγονός ότι η διοργανώτρια χώρα ανέλαβε τα έξοδα μετακίνησης των ομάδων που θα δήλωναν συμμετοχή, το τριών εβδομάδων υπερπόντιο ταξίδι για τη μεταφορά των ομάδων και, γενικότερα, οι οικονομικές συγκυρίες της εποχής έκαναν απαγορευτική τη συμμετοχή των ευρωπαϊκών κρατών. Ίσως, βέβαια, στη «δυσκολία» συμμετοχής να έφταιγε λίγο και η δυσφορία των κρατών της γηραιάς ηπείρου που παραγκωνίστηκαν από μία χώρα της λατινικής Αμερικής!

Τελικά οι αγώνες διεξήχθησαν με τη συμμετοχή δεκατριών συνολικά κρατών εκ των οποίων μόνο τέσσερις ήταν από την Ευρώπη: Βέλγιο, Γαλλία, Ρουμανία και Γιουγκοσλαβία. Πρώτος αγώνας αυτός μεταξύ Γαλλίας-Μεξικού με σκορ 4-1. Τα πέντε γκολ που σημειώθηκαν στον αγώνα αυτό παρέμειναν τα περισσότερα για εναρκτήριο αγώνα έως και το 2006 οπότε στην αναμέτρηση Γερμανίας-Κόστα Ρίκα καταρρίφθηκε με το σκορ 4-2. Η διοργάνωση ήταν μια εισπρακτική επιτυχία, αναδεικνύοντας τις παγκόσμιες ποδοσφαιρικές αναμετρήσεις σε μια εξαιρετικά προσοδοφόρα επιχείρηση για όλες σχεδόν τις χώρες που ανέλαβαν τη διεξαγωγή της.

Είναι ενδιαφέρον να δούμε τις διοργανώτριες χώρες καθώς και τις χώρες που κατάφεραν να σηκώσουν το κύπελλο.

ΠΗΓΗ : https://el.wikipedia.org/

Ορέστης Αριανούτσος, Φαίη Μπρούπη


Η άλλη πλευρά του Μουντιάλ!

Μπορεί σε κάποιους ή κάποιες να μην αρέσει η μπάλα. Σίγουρα όμως βρίσκουν αξιαγάπητα τα κουκλάκια που αποτελούν τις μασκότ των ποδοσφαιρικών διοργανώσεων. Πολλές φορές μικρές περιουσίες δαπανώνται για την απόκτηση όλων αυτών των προϊόντων που κυκλοφορούν στο εμπόριο σε ανάμνηση των μουντιάλ! Ας δούμε τις μασκότ που χρησιμοποιήθηκαν από το 1966 οπότε και η Αγγλία εισήγαγε αυτόν τον θεσμό!

Γουίλι, το λιονταράκι (Αγγλία, 1966)

Χουανίτο, ο Μεξικάνος με το σομπρέρο (Μεξικό, 1970)

Οι Τιπ και Ταπ, τυπικά γερμανάκια με κόκκινα μάγουλα ή, κατά άλλους/ες ένα μήνυμα για τις σχέσεις Δυτικής και Ανατολικής Γερμανίας (Γερμανία, 1974)

Ο Γκαουτσίτο, μικρούλης -αυτό παραπέμπει η κατάληξη του ονόματός του- Αργεντίνος ποδοσφαιριστής, με μαστίγιο στο χέρι και καπέλο και φουλάρι των gaucho, όρο που χαρακτηρίζει και τους κατοίκους της Νότιας Αμερικής (Αργεντινή, 1978)

Ο Ναρανχίτο, ο «Πορτοκαλάκης» ή το «γελαστό πορτοκάλι». Για πρώτη φορά ένα εξαγώγιμο φρούτο της διοργανώτριας χώρας γίνεται η μασκότ σε μια ποδοσφαιρική διοργάνωση! (Ισπανία, 1982)

Ο Πίκε, μια ανθρωπόμορφη καυτερή πιπεριά (jalaperio), χαρακτηριστικό της μεξικανικής κουζίνας. Και οι Μεξικάνοι στον δρόμο που χάραξαν οι Ισπανοί! (Μεξικό, 1986)

Ο Τσάο, καρικατούρα ποδοσφαιριστή στα χρώματα της ιταλικής σημαίας με κεφάλι μια μπάλα. Μια πιο μοντέρνα προσέγγιση! (Ιταλία, 1990)

Ο Στράικερ, το σκυλάκι-ποδοσφαιριστής. Μια ιδιαίτερη για τους Έλληνες μασκότ, καθώς στο Μουντιάλ αυτό η εθνική Ελλάδος συμμετείχε για πρώτη φορά! (ΗΠΑ, 1994)

Ο Φούτιξ, ο «χαμογελαστός κοκκοράκος ή πετεινός», σύμβολο της Γαλλίας -περιλαμβάνεται και στο έμβλημα της γαλλικής ομοσπονδίας ποδοσφαίρου! (Γαλλία, 1998)

Οι Σφαίριξ ή η ομάδα των Atmoball -οι γνώμες διϊστανται- (Άτο, ο προπονητής, και οι παίχτες Καζ και Νικ), φουτουριστικά δημιουργήματα. Η γιαπωνέζικη τεχνολογία στο μεγαλείο της! (Ιαπωνία-Νότιος Κορέα, 2002)

Ο Γκολέο, το λιονταράκι-ποδοσφαιριστής και ο Πίλλι, η ομιλούσα μπαλίτσα του Γκολέο! (Γερμανία, 2006)

Η Ζακούμι, η λεοπάρδαλη, χαρακτηριστικό ζώο της Νότιας Αφρικής. Το ΖΑ από τον διεθνή γραμμικό κώδικα της Νοτίου Αφρικής και το "kumi" το «δέκα»! (Νότιος Αφρική, 2010)

Ο Φουλέκο, ο αρμαδίλλος, το αρμαντίλλο ή αρμαντίγιο αποτελεί τη μασκότ του φετινού μουντιάλ. Τα αμαραντίλλο ή αμαντίγιο είναι μικρά θηλαστικά, σύμβολα για την πανίδα της Βραζιλίας που κινδυνεύουν με εξαφάνιση λόγω της αλόγιστης καταστροφής των δασών. Είναι γνωστά επειδή το σώμα τους καλύπτεται από οστεώδες κέλυφος και η ονομασία τους σημαίνει στα ισπανικά «μικρά θωρακισμένα». Υποστηρίζεται ότι η επιλογή τους ως μασκότ έχει οικολογικό και περιβαλλοντικό μήνυμα. Ωστόσο δεν ξέρουμε κατά πόσο το μήνυμα αυτό ταιριάζει με την κατασκευή εκατομμυρίων λούτρινων Φουλέκο ή με τα αμφιβόλου οικολογικής προέλευσης υλικά από τα οποία είναι κατασκευασμένα τα πόστερ, στυλό, κονκάρδες και χιλιάδες άλλα διαφημιστικά προϊόντα με πρωταγωνιστή πάντα τον Φουλέκο! Για την ιστορία, το όνομα της μασκότ που προέρχεται από τις λέξεις «ποδόσφαιρο» και «οικολογία», αποτέλεσε μία από τις τρεις επιλογές και επιλέχθηκε με ψηφοφορία από περίπου δύο εκατομμύρια ανθρώπους. Καθεμία από τις πόλεις που θα φιλοξενήσουν τη διοργάνωση θα έχει και τη δική της αφίσα με τη μασκότ. Πάντως είναι η πρώτη φορά που η FIFA επιλέγει τη μασκότ και τη μπάλα της διοργάνωσης με τη συμμετοχή των φιλάθλων. (Βραζιλία, 2014)



Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε