αμόλα καλούμπα 

διασκέδαση. παράξενα, σπαζοκεφαλιές, κουίζ........

Γεια...Hi...Salut...;

Στα Ελληνικά έχουμε το «γεια», στα Αγγλικά το «Hi» σε άλλες γλώσσες πως χαιρετιούνται; Στην Ταϊλάνδη το βασικότερο συστατικό της ευγένειας αποτελεί ο παραδοσιακός τους χαιρετισμός "wai", που χρησιμοποιείται τόσο ως «γεια» όσο και ως «αντίο». Όπως και το "namaste", έτσι και το "wai", συνοδεύεται με μία μικρή υπόκλιση και με την ένωση των παλαμών του χεριού στο ύψος της μύτης.

Ο κινέζικος χαιρετισμός είναι το «νι χάο» που συνοδεύεται στην παραδοσιακή του μορφή και ως ένδειξη σεβασμού από τη ακόλουθη κίνηση που διαφοροποιείται ανάλογα με την κοινωνική τάξη, την ηλικία και τη σχέση μεταξύ των δύο προσώπων που θα χαιρετηθούν: οι αγκώνες λυγίζουν και το δεξί χέρι σχηματίζει γροθιά και ενώνεται με την ανοιχτή παλάμη του αριστερού, στο ύψος του στήθους.

Στην Ινδία ο τρόπος που χαιρετά κάποιος δείχνει την κοινωνική του θέση, την ηλικία και την συγγενική-κοινωνική θέση μεταξύ των ατόμων. Οι στενοί φίλοι, αγκαλιάζονται, ενώ οι παππούδες και οι γιαγιάδες δεν δέχονται αγκαλιές και φιλιά αλλά ένα άγγιγμα στα πόδια.

Στη Βραζιλία οι άνθρωποι είναι πιο ανοιχτοί. Η λέξη που χρησιμοποιούν είναι «Hula». Στα Πουμάνικα έχουμε το «Hi(χι)» και στα τσέχικα το «Ahoj(αγοί)».

Ιδιαίτερος είναι και ο τρόπος που χαιρετιούνται οι Εσκιμώοι. Το "kunik" ή, όπως συνηθίζεται να λέγεται, το «φιλί των Εσκιμώων» είναι ο πιο συνήθης χαιρετισμός ανάμεσα σε δύο άτομα που έχουν οικειότητα. Η μύτη και το άνω χείλος ακουμπούν στο πρόσωπο, συνήθως στο μάγουλο ή στο κούτελο, του ατόμου που δέχεται το "kunik"! Αυτά και άλλα πολλά έχουν σε διάφορες χώρες...

Ματίνα Καρτσούνη ΠΗΓΗ: https://www.3pointmagazine.gr/Article.php?CatId=6&ArticleId=3756, , https://www.zewa.gr/aggigma-frontidas/i-simasia-toy-aggigmatos/enas-kosmos-gematos-aggigmata/



Μαθήματα... Αγγλικών!

Τι γίνεται όταν οι καθαρά ελληνικές παροιμίες και αργκό φράσεις μεταφράζονται στα Αγγλικά; Γνωρίστε μια νέα μορφή Greeklish! (ΠΡΟΣΟΧΗ! Φυσικά αυτές οι φράσεις στα αγγλικά δεν είναι γραμματικά, συντακτικά και νοηματικά ορθές, οπότε δεν είναι σωστό να τις χρησιμοποιείτε παρά μόνο για τη δική σας διασκέδαση -και, φυσικά, ΠΟΤΕ σε μάθημα ή τεστ Αγγλικών!- )

Με δουλεύεις; = Are you working me?

Μου άλλαξες τα φώτα! = You've changed my lights!

Καλώς τα μάτια μου τα δυο! = Welcome my eyes the two!

Κάλιο 5 και στο χέρι παρά 10 και καρτέρι! = Better five and in hand than ten and waiting!

Τα έχω παίξει! = I've played them!

Έγινε το έλα να δεις! = It happened the come to see!

Κάτι τρέχει στα γύφτικα = Something's running down to the gypsies!

Μου τη δίνει! = It gives her to me!

Βγήκα από τα ρούχα μου! = I came out of my clothes!

Βρέχει καρεκλοπόδαρα! = It's raining chair legs!

Τρίχες κατσαρές = Hairs curly

Δεν ξέρω την τύφλα μου! = I don't know my blindness!

Είσαι για τα πανηγύρια! = You are for the festivals!

Τρικούβερτο γλέντι = Three-blanket party

Σιγά τα λάχανα! = Slow the cabbages!

Τα έκανα θάλασσα! = I've made them sea!

Ό,τι θυμάσαι χαίρεσαι = Whatever you remember you are glad

Μαύρα μάτια κάναμε να σε δούμε! = We did black eyes to see you

Λογαριάζεις χωρίς τον ξενοδόχο = You do accounts without the hotel owner

Η τρέλα δεν πάει στα βουνά! = The madness doesn't go to the mountains!

Θα βγάλω το φίδι από την τρύπα; = Will I get the snake out of the hole?

Θα φας ξύλο! = You will eat wood!

Στη βράση κολλάει το σίδερο! = In the boil the iron sticks!

Μου έκατσε στο σβέρκο! = He sat me on the neck!

Κάνει την πάπια! = He does the duck!

Αρετή Καραπαναγιώτη


Η Γλώσσα των νέων

Την τελευταία δεκαετία στην Ελλάδα έχει δημιουργηθεί ένας νέος τρόπος έκφρασης και επικοινωνίας μεταξύ των νέων. Αυτός ο τρόπος επικοινωνίας αναπτύχθηκε, κυρίως, μέσω του διαδικτύου και αφορά, πρώτιστα, στον γραπτό λόγο. Η χρήση του λατινικού αλφαβήτου, οι συντομογραφίες, τα ακρωνύμια αποτελούν τα βασικά του χαρακτηριστικά.

Ας ξεκινήσουμε με τα γνωστά σε όλους greeklish (ή greeglish) ή λατινοελληνικά ή γραγκολεβαντίνικα. Ειδικότερα, greeklish ονομάζουμε τον τρόπο απόδοσης ελληνικών λέξεων με λατινικούς χαρακτήρες. Όπως αναφέρει και ο Γιάννης Κ. Ανδρουτσόπουλος στο άρθρο του «Από τα φραγκοχιώτικα στα greeklish», τα τελευταία δεν είναι νεόφερτα. Ακόμη και στο Βυζάντιο απαντάμε κείμενα γραμμένα με λατινικούς χαρακτήρες! Κατά τον Μεσαίωνα, στην Κρήτη και στην Κύπρο τα λαϊκά τραγούδια γράφονταν με αυτό τον τρόπο, ενώ οι Λεβαντίνοι της Σμύρνης, που, αν και μιλούσαν ελληνικά, δυσκολεύονταν με την ελληνική ορθογραφία, έγραφαν πάντα στα ελληνικά με λατινικούς χαρακτήρες. Με τον ίδιο τρόπο έγραφαν, επίσης, τα γράμματα και τα τηλεγραφήματά τους και οι Χιώτες καθώς και άλλοι έμποροι του εξωτερικού.

Αυτό που έχει αλλάξει στις μέρες μας είναι, μάλλον, ο λόγος που χρησιμοποιούμε τα greeklish. Οι νέοι χρησιμοποιούν τα greeklish κυρίως, γιατί είναι μόδα ή γιατί απλά βαριούνται να γυρίσουν το πληκτρολόγιο στα Ελληνικά.

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να γράψει κάποιος σε greeklish. Μια είναι η φωνητική μεταγραφή η οποία αποδίδει την ελληνική γλώσσα παραβλέποντας την ορθογραφία (π.χ."to ksero" ή "sizitisi"). Η δεύτερη είναι η ορθογραφική μεταγραφή η οποία προσπαθεί να είναι όσο το δυνατόν πιο κοντά στην ορθογραφική όψη της λέξης (π.χ. "syzhthsh"). Υπάρχει, επίσης, και ένα μικτό μεταγραφικό σύστημα που συνδυάζει την ηχητική και την ορθογραφική απόδοση μιας λέξης (π.χ. "syzitish"). Πρόβλημα παρατηρείται με την απόδοση γραμμάτων χωρίς αντίστοιχα στο λατινικό αλφάβητο, όπως το θ, ξ και ψ. Αυτά είτε αποδίδονται με τον κλασικό τρόπο "th", "ks", "ps", είτε με το γράμμα που αντιστοιχεί στο πληκτρολόγιο. Σε αυτή την περίπτωση το «θ», για παράδειγμα, γίνεται "q" ή "u. Υπάρχει, επίσης, και ένας τρίτος δρόμος, αυτός της οπτικής ομοιότητας. Έτσι το «ξ» γίνεται «3», το «θ» γίνεται «8» ή «0» ή και «9», το «ψ» γίνεται «4» ή «y», το «η» γίνεται το λατινικό «n» κτλ.

Αφού αναφερθήκαμε στα greeklish θα πρέπει οπωσδήποτε να αναφερθούμε και στις συντομογραφίες! Συντομογραφίες βρίσκουμε και σε greeklish και σε απλά ελληνικά. Η χρήση τους βοηθάει στο να γλιτώσει κανείς κάρτα (αν μιλάμε για κινητό) χρόνο ή και κόπο! Ένα παράδειγμα συντομογραφίας είναι το να γράφεις αντί για «καλά» «κλ» ή «κλα». Τις περισσότερες φόρες για να γράψουμε συντομογραφίες βγάζουμε τα φωνήεντα από μικρές λέξεις, όπως άρθρα π.χ. το άρθρο «το» γίνεται «τ» η φράση «τι κάνεις» γίνεται «τ κνς» η λέξη «τηλέφωνο» γίνεται «τηλ» κ.τ.λ.

Εκτός, βέβαια, απ' αυτές τις συντομογραφίες υπάρχουν και τα ακρωνύμια. Παρ' όλο που είναι αγγλικές λέξεις χρησιμοποιούνται παγκοσμίως και δύο από αυτές είναι και επίσημα στο λεξικό της Οξφόρδης! Φαντάζομαι όλοι καταλάβατε ποιες εννοώ! Ωστόσο, πολλοί δεν ξέρουν την σημασία τους!!! Ας δούμε τη σημασία των πιο γνωστών:

LOL = "laughing out loud", δηλαδή, « γελάω δυνατά»

OMG. = "Oh my god", δηλαδή, «ωχ Θεούλη μου»

2U2 = "To you too" δηλαδή, «σε εσένα επίσης»

Β4 = "Before", δηλαδή, «πριν»

B4Ν = "Bye for now", δηλαδή, «σε χαιρετώ προς το παρόν»

CU = "See you", δηλαδή, «τα λέμε»

ILU = "I love you", δηλαδή, «σ' αγαπώ»

POS = "Parents over shoulder, δηλαδή, «ο γονιός βλέπει»

Ματίνα Καρτσούνη

ΠΗΓΗ: https://digitalschool.minedu.gov.gr/modules/ebook/show.php/DSGL-A110/246/1822,5869/extras/activities/indexa_2_greeklish/indexa_2_greeklish.html, https://www.infokids.gr/, https://teensafenet.wordpress.com/, https://www.internetslang.com/2U2-meaning-definition.asp) 


Μαθήματα... Αγγλικών!
Τι λέτε συνεχίζουμε τα μαθήματα Αγγλικών μας;

Δεν ξέρω την τύφλα μου! = I don't know my blindness!

Είσαι για τα πανηγύρια! = You are for the festivals!

Τρικούβερτο γλέντι = Three-blanket party

Σιγά τα λάχανα! = Slow the cabbages!

Τα έκανα θάλασσα! = I've made them sea!

Ό,τι θυμάσαι χαίρεσαι = Whatever you remember you are glad

Μαύρα μάτια κάναμε να σε δούμε! = We did black eyes to see you

Λογαριάζεις χωρίς τον ξενοδόχο = You do accounts without the hotel owner

Η τρέλα δεν πάει στα βουνά! = The madness doesn't go to the mountains!

Θα βγάλω το φίδι από την τρύπα; = Will I get the snake out of the hole?

Θα φας ξύλο! = You will eat wood!

Στη βράση κολλάει το σίδερο! = In the boil the iron sticks!

Μου έκατσε στο σβέρκο! = He sat me on the neck!

Κάνει την πάπια! = He does the duck!

Αρετή Καραπαναγιώτη 



Ήξερες ότι....

· Στη Δυτική Τουρκία βρίσκεται ένα χωριό, του οποίου οι κάτοικοι επικοινωνούν σφυρίζοντας!

· Ένα νεογέννητο πάντα ζυγίζει 90-100 γραμμάρια!

· Τα μωρά, αν είχαν σε όλη τη διάρκεια της ζωής τους την ίδια ανάπτυξη που είχαν μέσα στη μήτρα της μητέρας τους, στα πρώτα τους γενέθλια θα είχαν ύψος 2 χιλιόμετρα!

· Αν αφαιρούσαμε όλες τις χρωστικές από την Coca Cola, θα ήταν πράσινη!

· Η λέξη «γαύρος» στα αρχαία ελληνικά σημαίνει αλαζόνας!

   Το 1961 ένας πίνακας του Ματίς, έμεινε κρεμασμένος ανάποδα επί 2 μήνες στο Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης της Νέας Υόρκης και κανένας από τους 116.000 επισκέπτες δεν το πρόσεξε.

Ο πάπας Βενέδικτος ο Θ΄ ήταν μόνο 11 ετών όταν εκλέχθηκε πάπας.

Η Μαρία Στιούαρτ έγινε βασίλισσα της Σκοτίας σε ηλικία 6 ημερών!

Το πένθιμο χρώμα των Γιαπωνέζων είναι το άσπρο.

Το 1987 μία αμερικανική αεροπορική εταιρία εξοικονόμησε πάνω από 40.000$, απλώς αφαιρώντας τις ελιές από τις σαλάτες για τους επιβάτες.

Ένα αμερικάνικο περιοδικό επιλέγει κάθε χρόνο τον άντρα της χρονιάς. Κάποια χρονιά ο τίτλος δόθηκε στον υπολογιστή.

Επιμέλεια : Γιάννης Παναγιώτου



Λόγια που έμειναν!


«Να ονειρεύεσαι σαν να είναι να ζήσεις για πάντα, να ζεις σαν να είναι να πεθάνεις σήμερα». James Dean, 1931-1955, Αμερικανός ηθοποιός

  • «Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα όνειρά σου να βγουν αληθινά, είναι να ξυπνήσεις». Paul Valery, 1871-1945, Γάλλος ποιητής
  • «Αυτός που αγωνίζεται μπορεί να χάσει, όμως αυτός που δεν αγωνίζεται ήδη έχει χάσει». Bertolt Brecht, 1898-1956, Γερμανός συγγραφέας
  • «Έχεις τα πινέλα, έχεις τα χρώματα, ζωγράφισε τον παράδεισο και μπες μέσα». Νίκος Καζαντζάκης ( 1883-1957 , Έλληνας συγγραφέας)
  • Η αλήθεια, όπως και το φως, τυφλώνει»
  • Αλμπέρτ Καμύ ( 1913-1960, Γάλλος συγγραφέας, Νόμπελ 1957)
  • «Μάθε από το παρελθόν, ζήσε το παρόν, έλπιζε για το μέλλον»
  • 1879-1955, Γερμανοεβραίος φυσικός Άλμπερτ Αϊνστάιν
  • «Δεν σκέφτομαι όλη αυτή τη δυστυχία, αλλά την ομορφιά που ακόμα μένει»
  • Άννα Φράνκ ( 1929-1945 , Γερμανίδα Εβραιοπούλα, θύμα των Ναζί)
  • «Μην κλαις επειδή τελείωσε. Χαμογέλα επειδή συνέβη»
  • Dr. Seuss, 1904-1991 Αμερικανός συγγραφέας παιδικών βιβλίων
  • «Τίποτε δεν είναι πραγματικά σπατάλη χρόνου, όταν το απολαμβάνεις»
  • Arthur Koestler, 1905-1983, Ουγγροβρετανός συγγραφέας

Επιμέλεια : Μαρία Τσιώλη-Κουτσουρά



Σπαζοκεφαλιές

Τι αρχίζει από ένα «φ», τελειώνει σε «ς» και έχει μέσα ένα γράμμα;

Είναι ο φάκελος στον οποίο βάζουμε μέσα το γράμμα για να το στείλουμε

Πώς γράφονται οι «ΓΙΟΡΤΕΣ» «ΠΟΡΤΕΣ»;

Ενώνεις το Γ με το Ι

Γιατί οι τελειόφοιτοι του Λυκείου ανεβαίνουν στα δέντρα;

Για να διαλέξουν τον κλάδο που θα ακολουθήσουν

Επιμέλεια : Χριστίνα Τζαβέλλα



Τα ανέκδοτα του διμήνου!

Ένας φακίρης κάθεται με το παιδί του πάνω στα καρφιά. Το παιδί πρώτη φορά καθόταν εκεί πάνω και κουνιόταν συνέχεια. Τότε ο πατέρας του του λέει : «Τι κουνιέσαι τόση ώρα; Καρφιά έχεις στον πισινό σου;

Ο δάσκαλος λέει στον μαθητή :

- Γιατί η έκθεσή σου με θέμα «Το Γάλα» είναι τόσο μικρή; Δεν είχες τίποτε άλλο να γράψεις;

- Είχα, αλλά ήθελα να γράψω για το συμπυκνωμένο!!!

Ο δάσκαλος ρωτά τον μαθητή:

- Για πες μου, Γιώργο. Πόσο κάνει 8-8;

- Δεν ξέρω, κύριε.

- Για σκέψου λίγο, αν έχω 8 κεράσια και φάω τα 8, τι θα μείνει;

- Τα κουκούτσια, κύριε!

Επιμέλεια: Χριστίνα Τζαβέλλα


Μμμ.... γέλασα!!

  • Στις σχολικές εξετάσεις ο δάσκαλος βλέπει προβληματισμένο τον Μπόμπο και του λέει:
  • Μήπως σε στενοχωρεί η ερώτηση;
  • Όχι, λέει εκείνος, η απάντηση!
  • Πάει ένας γέρος 97 ετών στο ασφαλιστήριο και λέει στον ασφαλιστή:
  • Καλημέρα παιδί μου. Θα ήθελα να κάνω μια ασφάλεια ζωής.

Απορημένος ο ασφαλιστής ρωτάει:

  • Συγγνώμη για την αδιακρισία, αλλά τι θα την κάνετε την ασφάλεια ζωής;
  • Ξέρεις παιδί μου, θα ταξιδέψω με τον πατέρα μου στην Ευρώπη.

Ακόμη πιο απορημένος ο ασφαλιστής τον ρωτάει:

  • Και πάλι συγγνώμη, αλλά πόσο χρονών είναι ο πατέρας σας;
  • 127.
  • 127; Και τι θα κάνετε στην Ευρώπη;

Απαντάει ο παππούς:

  • Θα πάμε στον γάμο του παππού μου.

Σοκαρισμένος ο ασφαλιστής ρωτάει:

  • Και πόσο χρονών είναι ο παππούς σας;
  • Είναι ..... ααα... 150!

Και ο ασφαλιστής, περιμένοντας να ακούσει οτιδήποτε πια, ρωτάει:

  • Μα καλά ο παππού σας σε αυτή την ηλικία θα παντρευτεί;
  • Μωρέ, τον πιέζουν οι γονείς του!

Επιμέλεια : Χριστίνα Τζαβέλα



«Ακονίζουμε» .... τη μνήμη μας!

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ

1. Ήταν η παράσταση

3. Εκεί είχε εξοριστεί και βασανιστεί για χρόνια ο Θεοδωράκης

5. Οι περισσότερες σκηνές ταυτίζονται με την ........του

8. Εκεί έκανε μεταπτυχιακό ο Θεοδωράκης και έγινε παγκοσμίως γνωστός

10. Από εκεί κατάγεται η μητέρα του

11. Με αυτόν έχει συνεργαστεί ο Θεοδωράκης

12. Εκεί σπούδασε ο Θεοδωράκης

13. Σε μια ...τον συνέλαβαν οι Ιταλοί

ΚΑΘΕΤΑ

2. Ο Μίκης κατάγεται από την ............

4. Ο Θεοδωράκης είναι ένας παγκοσμίου φήμης......

5. Έδωσε ο Θεοδωράκης μέσω της μουσικής του

6. .............Θεοδωράκης

7. Εκεί γεννήθηκε ο Θεοδωράκης

9. Το πιο γνωστό τραγούδι του

10. Στην κατοχή ζει στην ..................

ΛΥΣΕΙΣ:

ΟΡΙΖΟΝΤΙΑ: 1.ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΤΙΚΗ 3. ΜΑΚΡΟΝΗΣΟΣ 5. ΑΛΗΘΙΝΗ ΖΩΗ 8. ΠΑΡΙΣΙ 10. ΤΣΕΣΜΕ

11. ΡΙΤΣΟΣ 12. ΩΔΕΙΟ ΑΘΗΝΩΝ 13.ΔΙΑΔΗΛΩΣΗ

ΚΑΘΕΤΑ: 2. ΚΡΗΤΗ 4. ΣΥΝΘΕΤΗΣ 5. ΑΓΩΝΑ 6. ΜΙΚΗΣ 7. ΧΙΟΣ 9. ΧΕΛΙΔΟΝΙ 10. ΤΡΙΠΟΛΗ


ΚΡΥΠΤΟΛΕΞΟ

Έχω κρύψει 15 λέξεις που έχουν σχέση με τις διακοπές του καλοκαιριού. Μπορείς να τις βρεις;

Οι λέξεις που πρέπει να βρεις είναι: παραλία, αυτοκίνητο, θάλασσα, ποδήλατο, πλοίο, βαλίτσα, κοχύλι, ψάρι, αχινός, πετονιά, χταπόδι, απόχη, κύμα, βάρκα, παγωτό

Χριστίνα Τζαβέλλα



ΚΟΜΙΚ..Ο...ΓΡΑΦΟΥΜΕ! (κόμικς του Μίλτου)



Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε