Τεχνολογία=Χαολογία

Μην παραξενεύεστε με τον τίτλο. Παραδεχτείτε το, η ραγδαία εξέλιξη της τεχνολογίας γίνεται χαώδης, με απρόβλεπτες, πολλές φορές, συνέπειες! Αυτό, ωστόσο, δεν αναιρεί το γεγονός ότι είναι πλέον ένα κομμάτι της ζωής μας. Σε αυτό το άρθρο θα σας δώσω το πιο πρόσφατο «μενού», με τα πιο εκλεκτά και, ενίοτε, εξωφρενικά προϊόντα χάους!

1.  Πιλότοι, τα μάτια δεκατέσσερα... τώρα στην αγορά.

Η Ισραηλινή εταιρία Elbit System, προσπαθώντας να κάνει τη ζωή των πιλότων ευκολότερη, ανάπτυξε τα Skylens, μία συσκευή σε σχήμα κυαλιών, που τους προσφέρει καλύτερη αντίληψη του περιβάλλοντος εκτός πιλοτηρίου.

Η συσκευή Skylens πρόκειται να αποτελέσει τμήμα ενός συστήματος ενίσχυσης όρασης κατά την διάρκεια της πτήσης, το οποίο αποτελείται από πολλά διαφορετικά όργανα και μεταφέρει στον πιλότο πολύτιμες πληροφορίες που τον βοηθούν να οδηγήσει και σε δύσκολες καιρικές και χαμηλής ορατότητας συνθήκες.

Έχει χαμηλό βάρος και οι πληροφορίες διακρίνονται με σύμβολα και βίντεο. Σύμφωνα με το Gizmag, η συσκευή Skylens θα τεθεί σε εφαρμογή το 2016. Προσοχή όμως σε όλους τους πιλότους, μην πάρουν τα μυαλά σας αέρα, ειδικά σε ώρα υπηρεσίας, αλλιώς δεν θα τα χαρείτε για πολύ!

2.  Ο Θεός να σας φωτίσει... να ησυχάσετε.

Σε αντίθεση με τα άλλα φώτα που διαταράσσουν τον ύπνο, το Drift light μειώνει την ποσότητα εκπομπής μπλε φωτός και εναλλάσσει την έντασή του.

Σύμφωνα με την κατασκευάστρια Saffron, οι χρήστες της κοιμούνται καλύτερα, μιας και με το Drift light αυξάνονται τα επίπεδα μελατονίνης στον οργανισμό, με αποτέλεσμα το σώμα μας να χαλαρώνει και να ξεκουράζεται καλύτερα.

Επιπλέον έχει κατασκευαστεί να σβήνει αυτόματα μετά από 37 λεπτά*, όσο περίπου διαρκεί ένα ηλιοβασίλεμα, έχει μέσο όρο ζωής 30.000 ωρών (30 φορές περισσότερο από έναν λαμπτήρα πυρακτώσεως) και έχει κατανάλωση μόνο 7W.

*Γι' αυτό δεν χρειάζεται να σηκώνεστε για να το σβήσετε.

3. Πόσο θα' θελα το 1ο, το 2ο, το 3ο ... το 6ο iPhone !

Το νέο κινητό της Apple, τόσο μικρό στο μέγεθος, θα έχει χωρητικότητα περίπου 128 GB και θα ενσωματώνει τεχνολογία επικοινωνίας κοντινού πεδίου για πληρωμές από την συσκευή.

Σύμφωνα με τις φήμες, η Apple θα παρουσιάσει ένα μοντέλο με οθόνη 4,7 ιντσών και ανάλυση 1136*640, και, λίγο αργότερα, ένα με οθόνη 5,7 ιντσών και με ακόμα υψηλότερη ανάλυση. Επίσης, φημολογείται πως θα έχει οθόνη από ζαφείρι που θα το καθιστά σχεδόν άφθαρτο.

Παρ' ότι η τεχνολογία του χρησιμοποιήθηκε, εν μέρει, στο iPhone 5S, μερικοί αναλυτές πιστεύουν πως δεν θα γίνει εισαγωγή των συγκεκριμένων χαρακτηριστικών πριν το 2015. Ωστόσο η Apple δεν αναμένεται να ρίξει τις τιμές της και θα ακολουθήσει την ίδια πολιτική στο iPhone, το οποίο θα κυκλοφορήσει με λειτουργικό IOS 8.

4.  To δέντρο που σου δίνει ρεύμα.

Ο Γάλλος σχεδιαστής Vivien Muller σχεδίασε ένα σύστημα φωτοβολταϊκών σε σχήμα μπονσάι, κάτι που το ονόμασε Εlectree Mini , το οποίο συλλέγει ενέργεια από τον ήλιο, την αποθηκεύει, ενώ διαθέτει θύρες USB και λαμπτήρες οι οποίοι ενεργοποιούνται όταν δύσει ο ήλιος και αλλάζουν χρώμα αν μετατοπίσετε τα «κλαδιά».

5. Viral πληκτρολόγιο... ελληνικής «προέλευσης»

Η SYNTELLIA είναι ελληνική εταιρία που εδρεύει στο Σαν Φρανσίσκο και έχει να παρουσιάσει σπουδαία τεχνολογικά επιτεύγματα.

Το νέο προϊόν της, είναι το viral πληκτρολόγιο Fleksy το οποίο λειτουργεί ήδη σε 15 γλώσσες και διακινείται στην αγορά πολλών χωρών.

Οι ιδρυτές της εταιρίας Ιωάννης Βερδέλης και Κώστας Ελευθερίου δηλώνουν πως δεν επαναπαύονται και εργάζονται εντατικά για την περαιτέρω ανάπτυξη της εταιρίας τους. Αν και τα 2/3 των εγκαταστάσεών τους είναι στις ΗΠΑ, η εταιρία είναι, επίσης, γνωστή σε Γερμανία, Ινδία, Ρωσία και Ιταλία.

Τέλος τονίζουν «Σκοπός μας είναι να λύσουμε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα που αφορούν τις έξυπνες συσκευές σήμερα. Εφόσον πετύχουμε τους στόχους μας, θα έχουμε και άλλες σκέψεις». Απειλητικό ακούγεται!!!

Γιάννης Παναγιώτου

(Πηγές: https://www.eduadvisor.gr/)


Αρχέλων : Αλληλεγγύη ..... χελωνίσια!

Ο Σύλλογος για την Προστασία της Θαλάσσιας Χελώνας «Αρχέλων» αποτελεί σπίτι -και νοσοκομείο- για ένα είδος που κινδυνεύει όλο και περισσότερο όσο περνά ο καιρός: τη θαλάσσια χελώνα. Τι πραγματικά, όμως, γίνεται με αυτό το ζώο στην Ελλάδα του σήμερα; Επισκεφθήκαμε τον   «Αρχέλων» μια ηλιόλουστη μέρα του Μάρτη για να το ανακαλύψουμε.

Ο σύλλογος:

Από το 1983, ο «Αρχέλων» μελετά και προστατεύει τις θαλάσσιες χελώνες και τους βιοτόπους τους με σκοπό την αποτροπή της πιθανότητας εξαφάνισή της. Ειδικότερα, λειτουργούν τρεις περιβαλλοντικοί σταθμοί και δέκα εποχικοί σταθμοί ενημέρωσης στη Ζάκυνθο, Πελοπόννησο και Κρήτη. Για να μάθουμε περισσότερα για τον Σύλλογο, επισκεφθήκαμε το Κέντρο που βρίσκεται στη Γλυφάδα Αττικής και λειτουργεί από το 1994. Ο χώρος όπου στεγάζεται το Κέντρο αποτελεί προσφορά του Ο.Σ.Ε.. Εκεί, καταφθάνουν περίπου 50 τραυματισμένες ή άρρωστες χελώνες ετησίως, ενώ αναφέρονται περίπου 300 νεκρές ή τραυματισμένες. Τη φροντίδα όσων περιθάλπονται, δηλαδή το τάισμα, καθαριότητα και φαρμακευτική αγωγή, αναλαμβάνουν 50 εθελοντές άνω των 18 ετών. Επίσης, συχνά πραγματοποιούνται δράσεις για την προστασία των οικοσυστημάτων τους και ενημερώνονται πάρα πολλοί μαθητές και επισκέπτες.

Η χελώνα Καρέττα-Καρέττα:

Όπως μας ενημέρωσε η υπεύθυνη του Κέντρου, υπάρχουν τρία είδη θαλάσσιας χελώνας, συμπεριλαμβανομένης και της Καρέττα-Καρέττα, που είναι είδος υπό εξαφάνιση. Η Καρέττα-Καρέττα ζυγίζει περίπου 100 κιλά και το καβούκι της φτάνει το 1 μέτρο σε διάμετρο. Γεννά σε περιορισμένες ακτές στην Ελλάδα, κυρίως στη Ζάκυνθο, στην Κρήτη και στην Πελοπόννησο. Κάθε χελώνα γεννά 100-120 αβγά σε φωλιά που σκάβει η ίδια, τα οποία εκκολάπτονται σε 2 μήνες και αρχικά έχουν το μέγεθος σπιρτόκουτου. Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο είναι ότι κάθε χελώνα γνωρίζει τον «προορισμό» της, διότι απευθείας μετά την εκκόλαψή της, «φωτγραφίζει» στο μυαλό της το περιβάλλον ώστε να θυμάται το μέρος όπου θα επιστρέψει για να γεννήσει. Το «ταξίδι» των μικρών χελωνών μέχρι το νερό της θάλασσας επιφυλάσσει πάρα πολλούς κινδύνους, καθώς είναι πολύ εύκολα θύματα για γλάρους, καβούρια, μέχρι και αλεπούδες(!) ˙ βέβαια, ο μεγαλύτερός τους εχθρός είναι ο άνθρωπος. Δυστυχώς τεράστιος είναι ο αριθμός των χελωνών που πεθαίνουν επειδή πατήθηκαν από κάποιο απρόσεκτο πόδι, παρασύρθηκαν από τα φώτα των δρόμων και των μαγαζιών κοντά στην παραλία ή τραυματίστηκαν από τις εγκαταστάσεις των πλαζ. Μέσα στη θάλασσα, συχνή αιτία θανάτου είναι οι καρχαρίες και τα μεγάλα ψάρια που τις καταβροχθίζουν, τα δίχτυα των ψαράδων, όπως και οι πλαστικές σακούλες, που τις τρώνε καθώς τις περνάνε για μέδουσες που αποτελεί μια προσφιλή τροφή τους. Η διαδρομή τους έως 5 ετών παραμένει μυστήρια για τους επιστήμονες, όμως διστάζουν να τοποθετήσουν πομπούς λόγω της αδυναμίας των μικρών χελωνών να τους φέρουν και του μεγάλου κόστους.

Τι γίνεται με τον εθελοντισμό;

Στο Κέντρο Γλυφάδας μπορεί κάποιος να εκπαιδευτεί ώστε να προσφέρει βοήθεια στις δράσεις του Αρχέλων, να ταΐσει, πλύνει και περιθάλψει δεκάδες χελώνες. Χρήσιμες, επίσης, είναι οι δωρεές.

Τι μπορούμε να κάνουμε;

Σε περίπτωση που δούμε τραυματισμένη ή νεκρή χελώνα οφείλουμε άμεσα να αναφέρουμε το περιστατικό στο Κέντρο Διάσωσης, ώστε να εξασφαλιστεί η επιβίωσή της ή η ταφή της το συντομότερο δυνατόν. Ο ρόλος μας. όμως, δεν σταματά εδώ! Οφείλουμε να φροντίζουμε το περιβάλλον. Η διάσωση ενός είδους είναι μέρος μιας αλυσίδας και πρέπει να καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια ώστε η αλυσίδα αυτή να μην σπάσει!

Αρετή Καραπαναγιώτη


Σώστε την Αρκτική!

Μετά από την αποφυλάκιση των Arctic 30, η Greenpeace συνεχίζει ακάθεκτη το έργο της, στηρίζοντας την Αρκτική, η οποία απειλείται από τις γεωτρήσεις πετρελαίου, τη βιομηχανική αλιεία και τον πόλεμο. Μέσα από ένα συγκινητικό βίντεο, ικανό να αγγίξει όλους όσους θέλουμε να αποκαλούμαστε άνθρωποι, η Greenpeace παρουσιάζει μια πολική αρκούδα η οποία αναζητεί νέο σπίτι στο... Λονδίνο!

Η αρκουδίτσα περπατά αργά και διστακτικά μέσα στην άχαρη πόλη των καυσαερίων, των απορριμμάτων, ώσπου στο τέλος καταρρέει σε ένα πάρκο δίπλα από σκουπίδια, εξουθενωμένη.

Η Greenpeace αναφέρει χαρακτηριστικά: «Οι ηγέτες μας δεν θα ακούσουν την αρκούδα, αλλά θα ακούσουν εμάς». Όπως αναφέρει η οργάνωση, «τα πιο ισχυρά κράτη της γης προσπαθούν να κομματιάσουν και να βιομηχανοποιήσουν την Αρκτική που λιώνει, εξ' αιτίας των κλιματικών αλλαγών. Αυτό όμως θα ήταν απολύτως καταστροφικό, αφού ο πάγος της Αρκτικής διατηρεί ολόκληρο τον πλανήτη δροσερό, σταθεροποιώντας το κλίμα, για να μπορούμε να ζούμε, αλλά και να καλλιεργήσουμε την τροφή μας».

Η οργάνωση καλεί την ανθρωπότητα να υπογράψει στην ιστοσελίδα www.SaveTheArctic.org ώστε «να σταματήσουμε μαζί εταιρίες όπως τις Shell, BP, Exxon, Gazprom κ.α., που, αφού προηγουμένως προκάλεσαν το πρόβλημα των κλιματικών αλλαγών, είναι πρόθυμες τώρα να διακινδυνεύσουν μια πετρελαιοκηλίδα στην Αρκτική για να βρουν πετρέλαιο που θα καλύψει ΜΟΝΟ ανάγκες τριών ετών». Μέχρι στιγμής έχουν υπογράψει 5,057,404 άνθρωποι. Γίνε κι εσύ ένας από αυτούς και ΣΩΣΕ ΤΗΝ ΑΡΚΤΙΚΗ!

Μαρία Τσιώλη-Κουτσουρά

(ΠΗΓΗ : https://news247.gr/eidiseis/koinonia/perivallon/swste_thn_arktikh_mia_polikh_arkouda_sto_londino.1842799.html)


Γίνε και συ ήρωας!

Η ανακύκλωση απορριμμάτων είναι μια διαδικασία με την οποία επαναχρησιμοποιείται, εν μέρει ή ολικά, οτιδήποτε αποτελεί έμμεσα ή άμεσα αποτέλεσμα της ανθρώπινης δραστηριότητας. Η ανακύκλωση είναι σημαντική γιατί μέσα από αυτήν, όχι μόνο βοηθάμε το περιβάλλον μας, αλλά καταφέρνουμε να διασφαλίσουμε και ένα μέλλον για τους απογόνους μας ή, ακόμα, και για εμάς. Άλλωστε, πλέον, οι καταστροφές είναι τόσο μεγάλες και συμβαίνουν με τέτοια συχνότητα ώστε η πιθανότητα μιας ολικής καταστροφής του πλανήτη να μην φαντάζει ως ένα σενάριο επιστημονικής φαντασίας!

Γιατί, λοιπόν, να μην προσπαθήσουμε να διαφυλάξουμε αυτό που έχουμε; Άλλωστε τα βήματα για να το πετύχουμε είναι πολύ απλά! Κάδοι ανακύκλωσης υπάρχουν παντού, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τοποθετήσουμε τα σκουπίδια μας σε διαφορετικές σακούλες με βάση τα υλικά τους! Εκτός από τους συνηθισμένους κάδους που τοποθετούμε χαρτιά, γυαλιά, αλουμίνια και άλλα παρεμφερή υλικά, υπάρχουν και κάδοι για τις μπαταρίες, τα ηλεκτρονικά, τις λάμπες, για τις φλούδες των τροφίμων. Ναι καλά ακούσατε! Από τις τελευταίες, μάλιστα, εξασφαλίζεται και χώμα για τα φυτά!

Υιοθετώντας την ανακύκλωση, ουσιαστικά περιορίζουμε στο ελάχιστο τα σκουπίδια μας, δημιουργούμε χρηστικά αντικείμενα από το τίποτα και, κυρίως, δεν χρειάζεται να καταστρέφουμε το περιβάλλον για να καλύψουμε τον τεράστιο όγκο των αναγκών μας στο πλαίσιο μιας υπερκαταναλωτικής κοινωνίας.

Ορνέλα Κοροβέση 



Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε