ΤΥΡΙ ΠΡΟΒΕΙΟ

Τελικά η ζωή στο χωριό είναι όχι μόνο παράδεισος αλλά και μια ανοιχτή εγκυκλοπαίδεια. Λίγες μέρες στο χωριό και το τι έμαθα δεν λέγεται. Σκέφθηκα να μοιραστώ τις γνώσεις που απέκτησα μαζί σας. Και ξεκινάμε με τη δημιουργία αγνού, παραδοσιακού τυριού.

Βήμα 1ο : Αρμέγουμε τα πρόβατα και παίρνουμε το γάλα

Βήμα 2ο : Το ζεσταίνουμε στους 67 βαθμούς Κελσίου περίπου

Βήμα 3ο : Στη συνέχεια ρίχνουμε μια μεζούρα (1 κουταλάκι) πιτιά-τυρομαγιά (μήκυτες που σφίγγουν το γάλα). Η πήξη του γάλατος εξαρτάται από τη θερμοκρασία και την ποιότητά του.

Βήμα 4ο : Συνήθως σε 1 ώρα το τυρί είναι έτοιμο. Τοποθετείται σε καλούπια ή τσαντίλες ή πανιά για στράγγισμα

Εάν έχετε φρέσκο γάλα, δοκιμάστε το και θα με θυμηθείτε! Τίποτα δεν είναι πιο νόστιμο από κάτι που φτιάχνετε με τα χέρια σας!!

Φαίη Μπρούπη