τεχνολογία...επιστήμη 

Πόσο αθώα είναι τα like στο facebook;

Ξέρετε ότι κάθε like που κάνετε στο facebook εκδηλώνει τις προτιμήσεις σας για «αθώα» πράγματα, όπως βιβλία, τραγούδια και ταινίες; Στην πραγματικότητα, ακόμα και αν δεν το θέλετε, αποκαλύπτει πολύ σημαντικότερα στοιχεία για τον εαυτό σας. Σύμφωνα με μια βρετανική επιστημονική έρευνα, μέσα από τα πράγματα και τους ανθρώπους που επιλέγετε στο facebook, με τη βοήθεια ειδικών αλγορίθμων, σκιαγραφείται το πορτρέτο σας. Έτσι αποκαλύπτονται προσωπικά στοιχεία, όπως η νοημοσύνη, το θρήσκευμα, οι πολιτικές πεποιθήσεις και πολλά άλλα στοιχεία, τα οποία, ακόμα και αν δεν είναι σωστά, θα μπορούσαν να είναι απειλή για τη ευημερία, την ελευθερία ή, ακόμα, και τη ζωή σας. Πολύ περισσότερο, μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την μελλοντική σταδιοδρομία σας, καθώς ένας στους πέντε εργοδότες «συλλέγουν» πληροφορίες από το διαδίκτυο που επηρεάζουν σημαντικά την απόφαση πρόσληψης των υποψήφιων εργαζομένων.

Λοιπόν τι λέτε, θα αφήσουμε ένα like να επηρεάσει τη ζωή μας;

Κοραλία Μπότσου 

 (ΠΗΓΗ : https://www.tovima.gr )


Τα δέκα σημαντικότερα επιστημονικά επιτεύγματα για το 2013

Το περιοδικό Science ανέδειξε τα δέκα κορυφαία επιτεύγματα της επιστημονικής κοινότητας.

Σύμφωνα λοιπόν με το περιοδικό, αυτά είναι τα εξής:

1. Ανοσοθεραπεία για τον καρκίνο

"Η ανοσοθεραπεία κατά του καρκίνου κέρδισε την πρώτη θέση επειδή αλλάζει τον τρόπο σκέψης των ερευνητών για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί ο καρκίνος" αναφέρει χαρακτηριστικά το περιοδικό στο αφιέρωμα Breakthrough of the Year.

2. Καθαρτήριος ύπνος

Όταν κοιμόμαστε μικρά κανάλια που υπάρχουν ανάμεσα στα κύτταρα αρχίζουν να διευρύνονται. Έτσι το εγκεφαλονωτιαίο υγρό εισχωρεί βαθιά μέσα στον ιστό και να απομακρύνει τοξίνες που συσσωρεύονται στη διάρκεια της ημέρας.

3. Νυστέρι για DNA

Πρόκειται για το CRISP, ένα νέο νυστέρι ακριβείας, που αποτελείται από πρωτεΐνες, οι οποίες κανονικά βοηθά κάποια βακτήρια να κόβουν «κομματάκια» το DNA των ιών που τους επιτίθενται.

4. Θεραπευτική κλωνοποίηση

Για πρώτη φορά οι επιστήμονες πέτυχαν να απομονώσουν πολύτιμα βλαστικά κύτταρα δημιουργώντας ανθρώπινα έμβρυα μέσω κλωνοποίησης.

5. Περισσότερο ρεύμα από τη λιακάδα

Οι «περοβσκίτες», μία νέα κλάση υλικών, υπόσχονται αποδοτικότερα και φθηνότερα φωτοβολταϊκά.

6. Εμβόλια στα μέτρα μας

Ερευνητές ανέπτυξαν φέτος ένα εμβόλιο για τον συγκυτιακό αναπνευστικό ιό (RSV), το οποίο περιέχει μεταλλαγμένες μορφές μιας πρωτεΐνης του ιού, σχεδιασμένες έτσι ώστε να αυξάνουν την πιθανότητα παραγωγής αντισωμάτων από το ανοσοποιητικό σύστημα.

7. Διάφανος εγκέφαλος

Με τη νέα τεχνική αντικαθίστανται τα αδιαφανή λιπίδια του εγκεφάλου με μόρια διαφανούς τζελ, επιτρέποντας στους ερευνητές να βλέπουν ταυτόχρονα και το «δέντρο και το δάσος».

8. Καλλιεργημένα όργανα

Βλαστικά κύτταρα που αφέθηκαν να αναπτυχθούν πάνω σε τρισδιάστατες σκαλωσιές χρησιμοποιήθηκαν φέτος για την καλλιέργεια μίνι νεφρών ή ακόμα και μίνι ανθρώπινων εγκεφάλων.

9. Η προέλευση των κοσμικών ακτινών

Φέτος, οι αστρονόμοι έδωσαν απάντηση σε ένα ερώτημα 100 ετών: οι κοσμικές ακτίνες προέρχονται από γερασμένα άστρα που εκρήγνυνται σε σουπερνόβα.

10. Τα μικρόβια μέσα μας

Το ανθρώπινο έντερο φιλοξενεί τρισεκατομμύρια μικρόβια. Οι φιλοξενούμενοι μέσα μας διαπιστώνεται ότι συνδέονται με την παχυσαρκία, με τον καρκίνο, ακόμα και με την ανθρώπινη συμπεριφορά. Για την καταπολέμηση μιας ποικιλίας ασθενειών, θα πρέπει τώρα να μάθουμε πώς να χειραγωγούμε την πολύτιμα μικροχλωρίδα.

Υλοποιήθηκε από τη Webnode
Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε